Meissä kytee sitkeä ajatus siitä, että siivoojan työ on usein työuran laitimmainen pysäkki. Tälle pysäkille päätyvät ne, joiden urajuna on pyyhältänyt vauhdilla ohi räiskäisten kurat laiturille. Halusin selvittää, onko Lassila & Tikanojalla tarjota etenemismahdollisuuksia esimerkiksi siivoojille. Ison talon edut saattavat kuulostaa jo yleisesti tunnetulta vitsiltä – pääsevätkö myös perustason työntekijät todella etenemään?
Tapaan Lassila & Tikanojan värikkäässä Tikanpesässä vuosi sitten siivoojana aloittaneen Evelin Üprusin sekä asiakaspalvelusta IT-osastolle ponnistaneen Paula Virmasalon ja palkkahallinnosta HRD-puolelle pyrähtäneen Karin Kunnarin . Tavoitteena on oppia siitä, millaisia uramahdollisuuksia talossa on tarjolla niin siivoojille kuin muidenkin alojen osaajille.
Onko siivoojalla mitään etenemismahdollisuuksia?
Kyllä vain, siivoojankin työstä voi edetä suhteellisen kivuttomasti! Tällä hetkellä palveluesimiesharjoittelijana työskentelevä Evelin Üprus aloitti Lassila & Tikanojalla siivoojana noin vuosi sitten. Evelin on hyvä esimerkki siitä, että nopeakin eteneminen on mahdollista: kolmen kuukauden siivoamisen jälkeen Virossa johtamista ja markkinointia opiskellut Evelin pääsi palveluohjaajaksi. Muutama kuukausi sitten hän tuli valituksi edelleen palveluesimiesharjoittelijaksi.
“Palveluohjaaja ei siivoa, vaan työnkuvaan kuuluu esimerkiksi työntekijöiden perehdyttäminen, heidän töidensä seuraaminen, reklamaatioiden käsittely ja eri kohteiden valvominen”, Evelin kertoo, kun tiedustelen, miten palveluohjaajan työnkuva eroaa siivoojan työstä. Esimiesharjoittelijana vastuu on kasvanut entisestään, mihin Evelin on erittäin tyytyväinen: “Johtaminen on sitä, mitä olen opiskellut ja mitä haluan tehdä. Eteneminen näin nopeasti on tuntunut tosi hyvältä ja mukavalta, sillä meillä on tosi hyvä porukka ja yhteistyö on mielekästä.”
Tulevaisuudessa Evelin haluaa jatkaa rokkaamista esimiestöissä ja nousta esimerkiksi palvelupäälliköksi. Se olisi nykyiseen työhön verrattuna jo iso ero vastuun määrässä. Jään haastattelun jälkeen pohtimaan, että innokkuudella ja asenteella saavutettu esimiesasema siivousalalla tuo arvostettua esimieskokemusta myöhempää työuraa silmällä pitäen, työskenteli silloin millä alalla tahansa.
Palkkahallinnosta henkilöstön kehittämiseen ja asiakaspalvelusta IT-osastolle
Sekä Karin Kunnari että Paula Virmasalo ovat työskennelleet Lassila & Tikanojalla jo noin 12 vuotta. Karin tuli aikanaan kesätöihin palkkahallintoon, jossa hän viihtyi viitisen vuotta erilaisissa tehtävissä. Ajatuksissa oli kuitenkin jo pidempään kytenyt halu vaihtaa rekrytointiin, joten sinne oli päästävä. Ennen nykyistä HRD-asiantuntijan pestiä Karin ehti toimia rekrytointikoordinaattorina ja myöhemmin rekrytointikonsulttina, kun työtehtävät vaihdettiin kollegan kanssa päittäin.
Koko 12 vuoden puristus tuntuu kulminoituneen nykyiseen positioon, jossa vastuulla on esimerkiksi esimiesvalmennusten ja perehdytysprosessin kehittäminen ja erilaiset henkilöstötyöpajat. Karin kokee oppineensa uransa aikana eniten viimeisen vuoden aikana.
“Olen saanut tehdä juuri sellaisia töitä, mitä olen halunnutkin tehdä, ja nauttinut suuresti tästä työtehtävästä”, hän hehkuttaa.
En ole koskaan epäillyt sitä, etteikö asiakaspalvelustakin voisi ponnistaa hyvinkin haastaviin tehtäviin. Paulan ura on tästä hyvä esimerkki: muutama vuosi ympäristöpalveluiden asiakaspalvelun eri tehtävissä antoi tietojenkäsittelytieteen opintojen ohella tarpeeksi pohjaa siihen, että Paula valittiin rekrytointiprosessin päätteeksi Business Intelligence -asiantuntijaksi IT-osastolle.
Rohkeutta Paulalta ei puuttunut, sillä hän lähti tavoittelemaan avoinna olevaa kokeneemman arkkitehdin paikkaa. “Aika nopeasti todettiin, etten ollut siihen vielä kypsä, mutta onneksi prosessin aikana oli avautunut toinen sopivampi positio” , Paula muistelee ja kertoo päässeensä hommiin maisteritutkinnon lisäksi suurilta osin sen takia, että tunsi järjestelmät asiakaspalvelutyön ansiosta. Asiantuntijan rooli vaihtui pari kuukautta sitten BI-palvelupäälliköksi, mikä on ollut Paulalle iso juttu.
“Asiantuntijatehtävässä pääsin ihan kädet savessa tekemään ratkaisuja. Nyt päällikön roolissa pääsen ohjaamaan tekemistä. Työ on ollut tosi haastavaa ja monipuolista”, kertoo nykyisin toimittajayhteistyöstä ja BI-ratkaisujen kehittämisestä vastaava Paula.
Pitkiä työsuhteita – “Täältä lähtee kuin purkka tukasta”
Kuulen haastateltavilta, että työsuhteet Lassila & Tikanojalla ovat tyypillisesti pitkiä.
“Kun tänne tulee, niin lähtee kuin purkka tukasta”, Karin vitsailee.
Kaikki kokevat, että isolla talolla on ollut jatkuvasti antaa uusia haasteita, ja uskovat niin olevan myös tulevaisuudessa. Tehtävien vaihtaminen talon sisällä on heidän mukaansa yleistymään päin, mikä on hyvä suunta.
“Esimerkiksi perustietojenhallintatiimiin on tullut työntekijöitä asiakaspalvelusta. He osaavat jo ennestään käyttää järjestelmää, joten on luonnollista hyödyntää olemassaolevaa osaamista”, Paula sanoo. Myös Karin muistaa, että rekrytoinnin tiimiin on tullut porukkaa siivouksesta tuotannon puolelta ja resursoinnista talon sisältä.
Entä millaiset mahdollisuudet on siivoojana aloittavalla? Tyypillinen urapolku on esimerkiksi samantyylinen kuin Evelinin: siivoojasta voi edetä palveluohjaajaksi, palveluesimiesharjoittelijaksi ja edelleen palvelupäälliköksi.
“Yleinen mielikuva on, ettei siivoojana pääse etenemään. Kaikki esimiehemme ovat kuitenkin aloittaneet siivoojina”, Evelin toteaa ja kertoo, että siivoojille annetaan mahdollisuus tutustua talon erilaisiin tehtäviin ja edetä kiinnostuksen mukaan.
Esimiestyö ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto, vaan tavallisesta siivoustyöstä tai kiinteistönhoidosta voi edetä esimerkiksi asiakaspalvelun tai myynnin puolelle.
“Se riippuu myös henkilöstä. Kaikki eivät edes halua edetä, jolloin voi jäädä siivoojaksi”, Evelin huomauttaa.
Vierailun lopuksi olen vakuuttunut siitä, ettei perustason työntekijä ole välttämättä niinkään loppuiäkseen tuomittu. Työstä kiinnostunut ja ahkera tyyppi löytää Lassila & Tikanojalla tapoja edetä – oli se sitten Evelinin tavoin osin muun koulutuksen ja mielenkiinnon avulla tai Karinin tavoin hakemalla tai työtehtäviä päikseen vaihtamalla. Sinnikkyys on palkittu myös Paulan kohdalla, sillä naisella on ollut rohkeutta tavoitella unelmiensa työtä.
Artikkeli on alunperin julkaistu Duunitori.fi-palvelussa. Tarina on julkaistu 29.9.2017.