Liiketoimintapäällikkö Antti Tekoniemi on viihtynyt L&T:llä yli kymmenen vuotta ja edennyt myyntityöstä esihenkilöksi ja johtotehtäviin. Maajoukkuetason jousiampuja on voinut L&T:llä yhdistää kiinnostavan työn ja pitkäjänteisen harjoittelun. Molemmissa tarvitaan tavoitteellisuutta.
Uusiointi- ja uudelleenkäyttöliiketoimintojen liiketoimintapäällikkö Antti Tekoniemi palasi Pariisin olympialaisista yhtä isoa kokemusta rikkaampana, vaikka finaalipaikka jäi saavuttamatta. Jousi ja nuolet ovat kulkeneet Antin mukana pikkupojasta lähtien. Tavoitteellinen harjoittelu ja työuralla eteneminen ovat limittyneet vuosien aikana yhteen. Vaikka huippu-urheilun ja työn yhdistäminen on vaatinut joustoa niin työnantajalta kuin Antilta itseltäänkin, ovat työ ja jousiammunta aina tukeneet toisiaan.
– Kun kisoissa on tullut menestystä, on se näkynyt myös työssäni intona ja tuloksina. Vastaavasti onnistumiset työssä ovat kannustaneet tuloksiin urheilussa, Antti tiivistää.
– Työssä ja huippu-urheilussa asiat ovat erilaisia, mutta tapa toimia on sama. Tavoitteellisuus ja pitkäjänteinen työskentely kantavat hedelmää molemmissa. Ensin pitää olla tavoite ja siihen pääsemiseksi suunnitelma ja lopuksi on itse suoritus. Molemmissa onnistumisen ratkaisee arjen työ eli se että toteuttaa suunnitelmaa, päivittää sitä tarpeen mukaan ja pitää tavoitteen kirkkaana mielessä.
Antti kertoo, että kilpailusuoritus vaatii rauhoittumista ja mielenhallintaa. Jousiammunnassa kisasuorituksesta 90 prosenttia on psykologiaa. Loppu on taitoa, jonka urheilija on saavuttanut toistojen kautta harjoittelussa. Hän on ampunut uransa aikana noin miljoona nuolta.
– Myös työssäni korostuu ratkaisukeskeisyys, Antti sanoo.
Kohti olympialaisia ja tulosvastuullista työtä
Olympialaisiin osallistuminen on ollut Antin päätavoite pitkään. Ensin jousiammunta oli tärkeä harrastus, mutta opintojen loppusuoralla parikymmentä vuotta sitten harrastuksesta tuli huippu-urheilua maajoukkueeseen pääsyn ja kansainvälisten kisojen myötä. Samaan aikaan hän aloitteli ympäristöhuoltoalan työuraa julkisella puolella. Jo silloin Antti ajatteli, että L&T on alan yrityksistä suurin ja mielenkiintoisin.
– Kun Vaasan L&T:llä tuli vuonna 20214 avoimeksi myyntineuvottelijan työ, hain sitä ja sain työpaikan. Se oli yksi käännekohta työurallani. Kerroin heti L&T:lle tullessani, että olen kiinnostunut tekemään suurasiakasmyyntiä. Ja nopeasti aloitinkin suurasiakkaisiin keskittyvän myyntipäällikön työssä.
– Urheilun puolella harjoittelin Rion olympialaisiin, joka oli päätavoitteeni. Karsiuduin joukkueesta vuonna 2016, mutta samaan aikaan työurallani etenin esihenkilötehtäviin strategisten asiakkuuksien myyntitiimin vetäjäksi. Tiimini kanssa vastasimme Ympäristöpalveluiden asiakkuusjohtamisesta ja suurasiakasmyynnistä. Tämä oli ollut toiveeni ja tavoitteeni, josta olin kertonut esihenkilölleni.
Rion jälkeen Antin oli tarkoitus palata jousiammunnan harrastajaksi, mutta aikomus ei toteutunut, vaan hän huomasi taas olevansa Suomi-paita päällä isoissa kisoissa.
– Viihdyin tässä työssä viitisen vuotta, kun L&T:llä tuli sopivasti tulosvastuullisen liiketoimintapäällikön paikka avoimeksi. Olin jo aikaisemmin keskustellut tavoite- ja kehityskeskustelussa esimieheni kanssa kiinnostuksestani tulosvastuullisesta roolista. Aloitin pestissä vuonna 2021 ja viime keväänä vastuualueeni kasvoi kierrätyskuormalavojen uusikäytöstä myös muovin uusiointiin, Antti kertoo.
Esihenkilö sparraa ja luo onnistumisen edellytyksiä
– Olen työurallani saanut edetä oman kiinnostukseni mukaan. Esihenkilöni ovat kuunnelleet pohdintojani ja antaneet lisää vastuuta. L&T:llä on mahdollista edetä, kun toiveistaan puhuu ääneen. On ollut hienoa nähdä, kuinka uusiin haasteisiin tarttuessa luotetaan ja tuetaan, Antti kertoo.
Yli kymmenen vuotta saman työnantajan palveluksessa kertoo molemminpuolisesta sitoutumisesta.
– Siirtyessäni kuntapuolelta ympäristöalan yritystoiminnan pariin oli hienoa huomata, kuinka L&T:ssä bisneksen tekeminen on arvopohjaista. Tekemisen tavoitteena on löytää asiakkaan ja ympäristön kannalta laadukkaita ja parhaita mahdollisia ratkaisuja.
Antti kertoo, että tärkein oppi ja käännekohta hänen urallaan on ollut esihenkilötyöhön kouliintuminen. Hän kokee, että on voinut esihenkilönä sparrata tiimiläisiään ja luoda edellytyksiä työssä onnistumiseen ja vahvistaa tiimien ammattitaitoa.
Ympäristönhuoltoalan työllä on merkitys
Antti arvostaa työssään työyhteisöä ja ihmisten kanssa toimimista, ja omaa tiimiään hän kehuu osaavaksi ja työhönsä sitoutuneeksi porukaksi. Työssä viihtyminen lisää motivaatioita etsiä aina parhaat ratkaisut. Asiakkaat ja asiakassuhteet ovat Antille arvokas osa työn kokonaisuutta.
– Tärkeä asia on lisäksi se, että saan työskennellä ympäristöalalla itselle tärkeiden asioiden parissa. Tämä on ala, joka kehittyy koko ajan. Lainsäädäntö muuttuu ja asiakkaat odottavat myös meiltä paljon. Pitää olla hereillä muutoksista ja kehittää omaa ammattitaitoaan. Uuden oppiminen antaa uusia tavoitteita, Antti miettii.
Kuormalavojen kierrätys on yrityksille arvovalinta ja konkreettinen vastuullisuusteko. Vastaavasti muovin kierrättäminen on välttämätöntä, koska sillä pystyään korvaamaan muovin valmistuksessa tarvittavia neitseellisiä raaka-aineita, puhumattakaan sen vaikutuksesta ilmastopäästöihin ja merien roskaantumiseen.
L&T:llä saa olla sellainen kuin on
Antti kokee, että hän ja hänen tiiminsä tekevät todellista ja merkityksellistä työtä materiaalin uudelleenkäytön edistämisessä. L&T:llä työssä viihtymistä lisää se, että työntekijät saavat olla sellaisia kuin oikeasti ovat. Toki on yhteiset pelisäännöt ja tavat toimia, mutta L&T:llä työskentelee taustaltaan erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä, alansa osaajia. Tämä on työyhteisössä rikkaus. Työnantaja ottaa huomioon myös erilaiset elämäntilanteet.
– Itse olen saanut vuosien aikana huomata, kuinka hienosti työnantaja on joustanut jousiammuntaan liittyvissä aikataulullisissa haasteissa. Olen voinut pitää lomia kansainvälisten kilpailujen ja leirien mukaan. Koska työnantaja on joustanut, olen aina halunnut myös itse joustaa työssäni. Minulle on tärkeää, että joustaminen on molemminpuolista, silloin se on kestävällä pohjalla, Antti sanoo.
Antti on ottanut työn ja harjoittelun yhdistämisen huomioon myös kotinsa sijainnissa. Työmatkan tulee olla kohtuullinen ja ampumaradan lähellä. Nykyisen kodin pihalla on jopa oma 70 metriä pitkä harjoitusrata, joten urheilijan arki sujuu vaivatta työpäivän jälkeen.
Pariisin olympialaisiin osallistuminen toteutti yhden haaveen, mutta ei Antti aio harrastajaksi vieläkään jäädä. Hän ei suoraan mainitse tavoitteekseen Los Angelesin kesäolympialaisia, mutta kertoo, että kalenterissa on kansainvälisiä kisoja merkittynä jo ensi vuodelle.
Entä mitkä ovat huippu-urheilijan arjen kohokohdat ja tärkeysjärjestys?
– Työn ja huippu-urheilun vastapainona harrastan vaimon kanssa golfia, kalastan ja metsästän. Yhteinen aika on tärkeintä, seuraavana on vuorossa työ ja sitten kolmannella sijalla jousiammunta, Antti listaa.