Boliviassa syntynyt Freddy Arias on asunut Suomessa jo yli vuosikymmenen verran. Puusepänopintojensa ohella Freddy teki osa-aikatöitä siivoojana, ja hän huomasi viihtyvänsä ammatissa niin hyvin, että vaihtoi nikkarinuran siivousalaan. Nyt hän työskentelee tamperelaisen hyvinvointikeskuksen ylläpitosiivoojana.
Kuka olet?
Olen Freddy Arias, 41-vuotias tamperelainen. Olen syntynyt Boliviassa ja muuttanut Suomeen reilut kymmenkunta vuotta sitten.
Mitä työtä teet?
Teen ylläpitosiivousta hyvinvointikeskuksessa Tampereen Linnainmaalla.
Mikä on parasta siivoojan työssä?
Pidän itsenäisestä työskentelystä, koska silloin pystyn suunnittelemaan, miten järjestän päivän siivoustyöni. Minulla on myös hyvät työajat, joihin saan itse vaikuttaa.
L&T:n tavoitteena on maailman vastuullisin siivous. Haluamme kehittyä ja haastaa koko toimialan kehittymään. Siksi loimme Vastuullisempaa siivousta -kehitysohjelman . Se antaa mittarit ja mahdollisuudet pyrkiä kokonaisvaltaisesti aina parempaan. Tämä on hyväksi kaikille: ihmisille, yrityksille, kiinteistöille ja ympäristölle.
Henkilöstö on L&T:n suurin voimavara, josta on tärkeää pitää huolta: olemme lanseeranneet ainutlaatuisen organisaatiomallin ja päivittäneet johtamisjärjestelmämme, jota auditoidaan säännöllisesti. Pidämme huolta henkilöstön hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä sekä varmistamme yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden toteutumisen. Hyvinvoiva henkilökunta ja yrityksen kantama sosiaalinen vastuu näkyvät lopulta laadukkaana työnjälkenä.
Opiskeluajan osa-aikatyöstä ammatiksi
Bolivialainen Freddy asui Suomeen muutettuaan muutaman vuoden Kurikassa opiskelemassa puusepäksi. Koska opiskelijan budjetti on aina tiukka, Freddy hakeutui osa-aikatöihin. Ystävän vinkistä hän löysi siivoustyötä toisesta kaupungista: viikot kuluivat Kurikassa opiskellen ja viikonloput Tampereella siivoten.
Puusepäksi valmistuttuaan Freddy jatkoi siivoustöitä samalla kun etsi oman alansa työpaikkoja ympäri Suomen. Eräs kiinnostava paikka olisi kuitenkin edellyttänyt muuttoa huomattavasti Kurikkaakin pohjoisemmaksi.
“Siellä olisi ollut jo vähän liian kylmä minulle”, nauraa Freddy. Koska niin Tampere kuin siivousalakin olivat tulleet vuosien varrella tutuiksi, osa-aikatyöstä tulikin ammatti ja työskentelykaupungista koti.
“Olen tosi tyytyväinen päätökseeni”, Freddy toteaa. “Minulla on mukava työpaikka, pidän siivoustyöstä ja viihdyn Tampereella. Bolivialaista ruokaa on välillä kyllä ikävä. Vaikka laitan sitä itse kotona, ei se ole ihan saman makuista kuin La Pazissa”, hän naurahtaa.
Kielitaito karttuu työssä ja arjessa
L&T:n siivouspalvelut on ollut Freddylle mieluinen työnantaja jo pitkään. Työsuhteeseen liittyvät asiat on hoidettu selkeästi ja reilusti, ja askarruttaviin kysymyksiin on aina saanut vastauksen. “Minulla on ollut täällä kaksi pomoa, joista toinen on jäänyt jo eläkkeelle”, kertoo Freddy. “Molemmat ovat parhaita esimiehiä, jotka minulla on koskaan ollut.”
Palvelumestari Johanna Kutvosen kanssa Freddy kertoo asioiden sujuvan mutkattomasti. “Johanna haluaa aina varmistua siitä, että hänen alaisillaan on kaikki hyvin. On todella mukavaa, että esimies välittää työntekijöistä ihan aidosti.”
Suomeen muutettuaan Freddy kävi kielikurssin Tampereen yliopistolla. Vaikka opettajat olivat hyviä, kieli on vaikea ja vaatii harjoittelua. Freddy ei vielä puhu sitä omien sanojensa mukaan riittävän hyvin.
Esimiehen kanssa keskustelut käydään kuitenkin suomeksi, mutta tarvittaessa otetaan avuksi englanti. Joidenkin kollegoiden kanssa yhteistä kieltä ei ole lainkaan.
Alan sanaston kaikki osaavat kyllä suomeksi, mutta kuulumisia vaihdettaessa saatetaan kaivaa kännykän käännösohjelma esiin.
“Onneksi Boliviassa puhutaan myös paljon käsillä. Se auttaa, jos sanat loppuvat”, Freddy sanoo.
Yksin työskennellessä kielitaidon merkitys ei ole niin suuri. Ei-suomenkielisten työntekijöiden työvuorojärjestelyissä pyritään L&T:llä myös huomioimaan se, kuinka paljon työssä tarvitsee puhua esimerkiksi asiakkaiden kanssa. Mahdollisuuksia on paljon, ja kun kielitaito karttuu, niitä avautuu yhä enemmän.
“Tietysti olisi hyvä, jos työssäkin tulisi käytettyä vielä enemmän suomea”, toteaa Freddy, “mutta työpaikalla on tärkeintä, että itse työhön ja työturvallisuuteen liittyvät asiat ovat hallussa ja niihin on yhteinen sanasto. Keskusteleva kielitaito karttuu arjessa vähitellen.”
Ongelmanratkaisua ja jatkuvaa oppimista
Vahvuuksinaan siivoustyössä Freddy pitää ratkaisukeskeisyyttään ja nopeaa oppimiskykyään. Uudet laitteet, tekniikat ja käytännöt pitääkin voida ottaa nopeasti haltuun. Myös työskentely-ympäristöt voivat muuttua.
“Aikaisemmin kiersin eri kohteissa enemmän ja pääsin tutustumaan hyvin erityyppisiin siivottaviin toimitiloihin. Se on ollut mielenkiintoista, kuin läpileikkaus suomalaisesta työelämästä.”
Lisäksi Freddy huomauttaa, että tutustumalla erilaisiin kohteisiin saa paremman tuntuman siivoustyön monipuolisuuteen ja siihen liittyviin eri tehtäviin.
Nykyään Freddy työskentelee ylläpitosiivoojana vain yhdessä asiakaskohteessa. Kohteessa on reilusti kerrosalaa, paljon huoneita ja sosiaalitiloja. Täysi työpäivä sujuukin ripeästi jatkuvassa liikkeessä ollen.
“Töiden jälkeen ei tarvitse mennä erikseen kuntoilemaan”, nauraa Freddy. “Minulla on hyvä työpaikka, jossa haluan olla mahdollisimman pitkään.”
Tarina on julkaistu 4.5.2021.